Bilar: En viktig del av populärkulturen

För vissa är bilen bara ett transportmedel. Den ska ta oss från en plats till en annan utan problem och extravagans. Men om vi tittar närmare kommer vi att upptäcka att bilen är mycket mer än så. Den har inte bara gett oss ett sätt att färdas framåt. Det har blivit ett objekt som artister sjunger om, som har en betydande roll på film och som framförs i spel. Bilen har sedan den första körda kilometern tagit en stor plats i populärkulturen och den har gjort det på fler sätt än ett. 

Baksidan av en DeLorean. Källa: Unsplash

Bilens väg in i populärkulturen

Den allra första bilen patenterades i Tyskland år 1886. Drygt 20 år senare släpptes den första bilen för allmänheten, nämligen Fords Model T. Därefter kom världen att förändras för alltid. Bilen blev en statussymbol och människor började drömma om att köra den senaste modellen. När Hollywood började att producera film blev det ett tillfälle för biltillverkarna att göra reklam för sina bilar. Det gällde både på vita duken och när filmstjärnorna anlände till premiärer. 

I takt med utvecklingen av såväl film som teknik kom bilen att spela en större roll. Bilen blev inte bara en symbol för status. Den symboliserade frihet och möjligheter. På film och i tv-serie kunde bilarna ta hjältarna ur knipor och ju bättre funktioner de hade (verkliga som overkliga), desto mer populära blev de. Du kan säkert komma på ett par bilar som har blivit kända i en serie eller film. 

Bilarna som har blivit kända på tv och film är nödvändigtvis inte standardmodeller som finns på marknaden. De kan vara futuristiska och göra mycket mer än bara köra. Transformers-serien tog termen ”bil” till helt nya höjder. Transformers var utomjordingar som kunde förvandlas till olika fordon. Batmans Batmobil har funnits i flera utföranden, varav den första bilen var med i tv-serien som gick på 1960-talet. Batmobilen har fortsatt att fascinera oss genom åren. Bilen var visserligen inte levande men den hade funktioner som inte finns i någon annan bil. 

Bilar i spel, film och musik

Det finns gott om exempel på bilar som har fått kultstatus och som har spelat en betydande roll i sina filmer, serier och spel. DeLorean DMC-12 är en av världens mest kända bilar. Varför? Det var bilen som används för att resa tillbaka i tiden i filmserien Tillbaka till framtiden. Det här var en unik modell som endast byggdes i 9 000 exemplar. Ett annat exempel är bilen Pontiac Trans Am. Den här bilen hade huvudrollen tillsammans med David Hasselhoff i serien Knight Rider. Bilen hade artificiell intelligens, torr humor och hjälpte Hasselhoff att fånga brottslingar. Bilen blev lika legendarisk som serien och det har byggts flera replikor av dedikerade fans. I början av 2021 sålde Hasselhoff originalbilen, som hette K.I.T.T., till högstbjudande. Slutpriset blev 300 000 USD.

Bilar har figurerat i en rad kända spel. Temat bilar och racing är vanligt i spelautomater. Två exempel är Street Racer, Drive och Respin Racer. Dessa spel har hämtat det bästa från bil- och racingscenen och kombinerar det med alla funktioner som finns i spelautomater. Spelautomater tillhör de mest spelade spelen på svenska spel casino. De går att spela från en app eller i webbläsaren. 

Svart bil kör på motoväg. Källa: “Lamborghini Centenario” (Public Domain) av Static207

Andra kända bilspel är GTA och Forza Horizon. Bilspelen finns i olika utföranden. Det finns racingspel som simulerar upplevelsen av att köra en riktig bil. Det finns spel där bilar används för att genomföra uppgifter och uppdrag. Det är upp till varje spelutvecklare att välja vilka bilmodeller som används i deras spel men vissa modeller förekommer oftare än andra. Enligt en undersökning som publicerades av Gamereactor är Ford Crown Victoria MK2 den mest förekommande bilmodellen i olika spel. På andra plats kommer Ford Mustang MK2 och därefter Nissan Skyline MK10. 

Bilen har också spelat en central roll i musikskapandet. Det finns de som menar att bilen var avgörande för att rock n’ roll uppstod. Det finns mängder med låtar som handlar om bilar, bilkörande eller bilens roll i en händelse. En av Janis Joplins mest kända låtar är den trallvänliga ”Mercedes-Benz”. De flesta har säkert hört The Beatles ”Drive My Car” eller varför inte Sammy Haggars ”I Can’t Drive 55”. 

Därför gillar vi bilar

Vad är det som gör att så många av oss gillar bilar? Det finns inte bara ett svar på den frågan. 

Först och främst är snabba bilar, och framför allt sportbilar, någonting helt annat än den vanliga familjebilen. De är inte utvecklade för att rymma fyra personer, en hund och massa bagage. De är utvecklade för att erbjuda en körupplevelse utöver det vanliga. Det ger en adrenalinkick att köra en bil som är lättmanövrerad och som är byggd för att köras snabbt. För många ger det samma känsla som att åka i en bergochdalbana. Att köra en riktig sportbil är samtidigt inget alla kan göra. Det krävs både utbildning och övning.  

Utöver dess prestation är sportbilar annorlunda till utseendet. Eftersom utrymme och komfort inte är en prioritet blir designen fri. Sportbilar har ofta ett häftigare utseende än den vanliga combin och det ger bilarna en stor dragningskraft. Helljus och andra lampor sätts dit för att skapa ett mer djärvt utseende. Det läggs inte lika mycket tid på att välja ljus efter funktion och hållbarhet. 

Front på en grå Aston Martin. Källa Unsplash

Sportbilar är unika och inte minst personliga. Det byggs bara några fåtal exemplar av vissa modeller. Den som äger en sportbil kan ofta njuta av vetskapen att de förmodligen är de enda inom ett par mil som har den här typen av bil. Sportbilar är också tidlösa. Även om det kanske har utvecklats snabbare och modernare modeller finns det fortfarande ett högt värde i äldre modeller. Aston Martin-modellerna som användes i de tidiga James Bond-filmerna är exempelvis lika eftertraktade som nya Buggattis och Lamborghini.

Det går inte att säga att bilar endast är ett transportmedel. Eller i alla fall inte vissa bilar. Sportbilar, muskelbilar och fantasibilar har en given plats i vår populärkultur. Vi ser dem överallt på film och i spel. Det finns flera hyllade franchis som kretsar kring bilkörning. Varje person har garanterat sin favoritbil, oavsett om de är bilentusiaster eller inte.