ställa-av-bilen

Dags att ställa av bilen, byta & rengör de gamla garaget.

Har du någonsin känt att ditt garage har nått no return? Ta reda på hur du kan tämja kaoset och rengöra ditt garage på djupet med bara sex enkla steg i samma veva som jag ska ställa av bilen.

Åh, garaget.

Jag vet inte hur det fungerar i ditt hem, men i vårt är garaget samlaren av allt som vi inte riktigt vet vad vi ska göra med – lådor med prylar avsedda för Goodwill. Juldekorationer som inte har hamnat i förvaring igen. Halvavslutade projekt. Travar av träskrot.

Bowlingklot och tennisracketar och rullblad. Verktyg och återvinning och cyklar och trädgårdsmaterial, och, oförklarligt, en hel hink full med biltvättstillbehör, även om vi inte har tvättat vår bil på minst fyra år. (Det är vad åskväder är till för, eller hur?)

Det är det enda utrymmet i garaget som vi kan stänga dörren till och bara glömma bort, och det gör vi ofta. Men röran finns alltid där, lurar i bakgrunden och förföljer oss. Och så mycket som vi vill låtsas som att det inte existerar, kan ett stökigt garage vara en enorm källa till stress.

Faktum är att efter 11 år av kämpande med det, slåss om det, gömt det, klagat på det och låtsas som att det inte fanns, bestämde vi oss till slut att vi bara inte orkade mer. Det var nog! Vi tog hjälp av en vän, som tog på sig att dokumentera hela processen.

Och vet du vad? Att få det rent var verkligen inte så illa som vi fruktade att det skulle vara, och det tog inte alls så lång tid som vi trodde att det skulle göra! Att organisera och djuprengöra ditt garage kan verka överväldigande, men om du attackerar det med en plan kan du förmodligen göra det mesta av jobbet på bara en dag eller två. Läs mer på min blogg här.

ställa-av-bilen-garage

Hur du djuprengör ditt garage

Så här gör du djuprengöring, rensar och gör det i 6 enkla steg!

Steg 1: Ta bort allt och förbered dina tillbehör

Välj en dag när vädret är på din sida och dra ut allt från ditt garage och in på din uppfart eller gård. Det kan verka produktivt att ta sig an ett hörn i taget, men ärligt talat? Att bara få ut allt kommer att hjälpa dig att bedöma vad du har, notera smutsnivån och förbli motiverad för att förhindra att för många saker återvänder till sina gamla platser.

Samla ett färdigt lager av handdukar, en hink, en kvast och rengöringsspray. Du kanske också vill ha ett måttband till hands och några stora, starka soppåsar eller papperskorgar för att sortera föremål.

Börja med att torka av eller spola bort allt som är smutsigt eller dammigt.

Steg 2: Sortera, eliminera, donera eller sälj

När allt är ute ur garaget är det dags att börja sortera allt i högar: behålla, donera/sälj och eliminera. Rensa en gång, gå sedan tillbaka genom behållarhögen och rensa igen.

Fråga dig själv om föremålet är något du kommer att använda igen eller något du har använt under det senaste året – var realistisk och ärlig. Håller du fast i de där rullskridskorna för att du tror att dina barn kanske vill använda dem eller den där tennisracketen som måste spännas om? Det är dessa typer av saker som skapar röran. Det finns många sportbutiker som kommer att köpa tillbaka utrustning eller sälja den i konsignation. Du kanske till och med gör en fin liten vinst som kan användas till något som hela familjen kommer att gilla.

När det kommer till verktyg, fundera på vad du använder ofta och vad som kan lånas eller hyras. Det här är svårt, eftersom många av oss (och många män) tycker att vi är “Byggare bob” och tenderar att hamstra verktyg. Om din man verkligen är en hantlangare, och särskilt om det är en hobby, så låt honom för all del ha en verktygsbänk/arbetsstation, men håll den organiserad och användbar.

Trasiga föremål eller föremål som rostat eller överskridits kan slängas omedelbart. Ge dig själv tillåtelse att släppa taget och sluta behålla saker i hopp om att du en dag kommer att kunna reparera dem.

Om du är en trädgårdsmästare, behåll en rostfri version av varje verktyg du ofta använder. Kasta frön över ett år gamla (de flesta kommer inte att växa förbi den tiden och skadedjur ÄLSKAR dem), och se till att alla krukor och planteringsartiklar (inklusive tomatburar, slangar och trädgårdsdekorationer) är rena och fria från smuts och fukt innan de förvaras.

Bilreparationsartiklar och städmaterial bör bedömas med avseende på användbarhet och styrka. Vissa bilvätskor tar slut, så att behålla dem kan skapa en brandrisk. Bli alltid av med oljetrasor och låt dem inte hopa sig, eftersom de är brännbara. Kemikalier, färg och andra föremål som har överlevt sin användbarhet bör kasseras i lämpliga kanaler. Kontakta din lokala återvinnings- och avfallshantering eller kommun för att ta reda på hur du säkert gör dig av med kemikalier i ditt område.

ställa-av-bilen-garage-

Steg 3: Hitta lagringslösningar som fungerar för dig

Beroende på vad du har i ditt garage och vad du behöver förvara kan du stå inför några intressanta förvaringsdilemman. Det verkar som att nästan ALLT i garaget är konstigt format – det är antingen väldigt, väldigt stort och skrymmande (som ogräsklippare, motorsågar eller sportutrustning) eller väldigt, väldigt litet och lätt att tappa bort (som spikar, skruvar, bitar eller trädgårdsmarkörer). ).

När vi arbetade med vår vän, introducerades vi till deras kraftiga garageförvaringssystem, vilket är fantastiskt! Trådhyllorna tillåter luftflöde, de är enkla att installera och hyllorna är justerbara så att du kan konfigurera om dem som du vill.

När det gäller verktyg har vi funnit att en samling papperskorgar fungerar bra; många andra organisationsexperter rekommenderar att du använder en pegboard över en arbetsbänk. Små, tydligt markerade burkar fungerar bra för att sortera olika odds och toppar som går ihop med dina verktyg. Större föremål som sågar och elverktyg kan förvaras i hyllor. Verktygslådor bör hållas borta från golvet och borta från fukt.

Basebollträn, bollar och skrymmande sportartiklar förvaras bra i bollkorgar, stora väskor eller till och med återanvända papperskorgar. Om du sorterar noggrant för att få ner till bara de nödvändiga föremålen kan du ordna allt tydligt på en ytlig hylla. (Djupa hyllor tenderar att skapa en magisk avgrund där saker bara försvinner.)

Få bort cyklar, kajaker och andra stora föremål från golvet så att de är skyddade från skador. Häng upp dem på takkrokar som är ordentligt fastsatta för att stödja balkar i garaget. Att hänga stora föremål som stegar, spadar, krattor och andra verktyg kommer också att hålla marken fri från skräp och ge varje föremål en säker plats att vila på. (Vi vill alla förhindra att saker faller på barn eller bilar!)

Tänk på vilka förvaringsmöjligheter du behöver och bedöm vad du har till hands. Sätt ihop alla förvaringsbehållare och krokar och gör dem redo för att hysa din återstående, nu rena garageutrustning.

ställa-av-bilen-garage-golv

Steg 4: Täta sprickor och reparera risker

Garagen bär bördan av det hårdaste vädret. Ofta är de inte uppvärmda eller kylda och temperaturfluktuationer och fukt tenderar att orsaka mögel, sprickbildning och andra problem. Eftersom de flesta av oss inte spenderar mycket tid i garaget, kan många av dessa problem förbli obemärkta tills de är svåra att reparera.

Med allt ur garaget, undersök verkligen alla områden som kan behöva fixas eller bättras upp. Täta eventuella sprickor med spray-in skum eller tätningsmedel och överväg att spraya på en skyddande beläggning eller annan flexibel beläggning.

Det är också dags att kolla in kablarna runt ditt garage och se till att inget ser tuggat ut eller utgör en brandrisk. Titta på allt som kan exponeras och ring en professionell om det behövs.

Rengör rännorna runt ditt garage och se till att leta efter tecken på vattenskador. Det här är också ett bra tillfälle att kontrollera belysning, lås och tätningar runt dina fönster. Du vill säkerställa inte bara väderskydd, utan skydd mot inkräktare.

Steg 5: Damm, tvätta, rengör och måla

Använd den kvasten! Sätt på en mask. (Garage kan hysa musspillning, insekter, kemikalier och alla möjliga saker du inte vill andas in.) Rengör noggrant alla hörn, tvätta ner väggarna och se till att allt är dammfritt. Detta kommer att förhindra att all smuts spårar in i ditt hus senare.

Vi är inte alla redo att lägga epoxigolvbeläggning i garaget, men om du kan är det en investering som verkligen hjälper till att få saker att kännas mer “färdiga”. Om du har oljespill på golvet, gör kattskräp underverk för att suga upp det och hålla golvet snyggt. Överväg att lägga ner ett billigt garagegolvskydd eller till och med ett stycke inomhus/utomhus matta eller matta för att skydda mot framtida skador.

Ett enkelt lager av latexfärg i vitt kommer att hålla saker fräscha och hjälpa till att förhindra mögel också. Täta runt fönstren och täta eventuella spruckna eller läckande tätningar. Du behöver inte sy gardiner eller sätta upp väggdekaler, men om du känner dig benägen att lägga till en enkel dekorativ touch, kan det hjälpa dig att känna mer av den där “förlängningen av ditt hem”-mentalitet och hålla saker rena i framtiden.

ställa-av-bilen-garage-rent

Steg 6: Återmontera och återförbinda

Nu när du har ett vackert, rent och fräscht garage, sätt tillbaka det nödvändiga på plats och organisera dina områden – verktyg, sportartiklar, bilreparationer, förvaring (i några tydligt markerade papperskorgar) och trädgårdsarbete.

Om du förvarar ditt skräp och återvinning i ditt garage, se till att du förvarar saker i påsar, tätt förslutna och stängda för att förhindra lukt och varmints. Håll en matta eller papper under burken vid spill. Skölj ur soptunnan varje månad och strö över bakpulver för att förhindra att lukter sprids genom garaget (eller in i ditt hus).

När du lämnar tillbaka dina föremål till garaget, fortsätt att rensa och eliminera. Sikta verkligen på ett garage där saker är lättillgängliga och organiserade. Återigen, fundera på om du verkligen använder varje föremål eller bara förvarar det. (Om det är det senare, dags att bli av med det!)

Med ett rent garage kommer du att upptäcka att du kanske till och med börjar njuta av att göra saker utomhus oftare. Du kanske återvänder till hobbyer eller känner dig mer inspirerad till trädgård eller arbete med projekt. Att djuprengöra ditt garage kan vara förvånansvärt inspirerande och motiverande! Du kanske till och med är så exalterad att du vill göra en video av hur du parkerar din bil i den för första gången på 11 år!

I slutändan, även om uppgiften kan verka skrämmande, är belöningarna väl värda ansträngningen. Du kommer inte bara att spara pengar och hålla ditt hus renare, du kommer också att skydda din investering i din bil, cyklar och andra föremål eftersom de förvaras i en ren, torr miljö och slutligen kan arbeta med nya projekt som du aldrig haft utrymme för tidigare.

Så vad väntar du på?

För att sammanfatta, här är sätt på hur du djuprengör ditt garage

Steg 1: Ta bort allt och förbered dina tillbehör

Steg 2: Sortera, eliminera, donera eller sälj

Steg 3: Hitta lagringslösningar som fungerar för dig

Steg 4: Täta sprickor och reparera risker

Steg 5: Damm, tvätta, rengör och måla

Steg 6: Återmontera och återförbinda

Eller så skapar du en checklista till en städfirma som kan hjälpa dig med de mesta, läs mer genom att trycka på flyttstädning göteborg eller Flyttstadstockholm.nu och kontakta dem sedan för att slippa göra allt detta själv.

Vill du läsa mer om hur du sköter om din bil och annat? – Kolla in den här bloggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *