Hur polerar man billyktor?

Jag minns när jag först köpte min bil, en glittrande pärla rullade ut från återförsäljaren. Billyktorna var kristallklara, och lyste upp vägen framför mig med starkt ljus. Men med tiden blev billyktorna grumliga och förlorade sin glans. Denna förändring tog inte bara ifrån min bil dess estetiska attraktivitet utan var också en säkerhetsrisk. Och så började jag tänka, hur polerar man billyktor?

lysande billyktor

För att förstå processen att polera billyktor, måste vi först förstå vad som orsakar att de blir grumliga. En av huvudorsakerna till grumliga billyktor är oxidation. Moderntillverkade bilar har billyktor gjorda av polykarbonatplast. Till skillnad från glas utvecklar denna typ av plast mikroskopiska sprickor som blir gula när de exponeras för solljus, vilket leder till ett grumligt utseende. Andra faktorer som bidrar till grumliga billyktor inkluderar tiden och väderförhållanden, vattenånga, samt smuts och kemikalier som ackumuleras på ytan av billyktorna.

Som flyttstädare i Täby vet jag hur viktigt det är att hålla ytor rena och fria från skadliga ämnen, och det är precis vad vi ska göra med våra billyktor. Men innan vi går in på detaljerna, låt oss först se till att vi har allt vi behöver för processen.

Du kommer att behöva följande material:

 • Varmt, såpvatten
 • Rent vatten
 • Mjuk, torr trasa
 • Maskeringstejp
 • Sandpapper med grovhet 600, 1 000 och 2 000
 • Plastpolermedel
 • Poleringsduk av flanell
 • UV-beständigt tätningsmedel

Rengör dina billyktor

Den första delen i processen att polera billyktor är att rengöra dem. Använd varmt, såpvatten för att rengöra ytan på billyktornas linser, skölj, och torka sedan torrt med en mjuk, torr trasa. Det kan vara en bra idé att även tvätta området runt billyktorna för att underlätta nästa steg.

Tejpa av området

Nästa steg är att tejpa av området runt billyktorna. Det sista du vill är att oavsiktligt riva bort färgen på din bil, vilket skulle resultera i ett nytt och dyrt bilproblem. Använd maskeringstejp eller målartejp för att skydda ytan runt billyktorna innan du börjar med slipprocessen.

Slipa billyktorna

Nu är det dags för det riktiga arbetet att börja. För att få bort det grumliga lagret på billyktorna behöver vi sandpapper i olika grovhet. Vi börjar med det grövsta alternativet och arbetar oss sedan gradvis mot det finaste.

För att ge dig en tydligare bild, här är stegen för detta gör-det-själv-projekt för att återställa billyktor:

 • Slipa torrt med 600-kornigt sandpapper: Eftersom det är det grövsta, börja med att slipa ner dina billyktor med 600-kornigt sandpapper, slipa i raka horisontella linjer tills hela ytan är täckt. Se till att du behåller ett konsekvent mönster tills du är nöjd med att det grumliga lagret är borta. Om dina billyktor är kraftigt oxiderade och grumliga, kan du använda 400-kornigt sandpapper.
 • Våtslipa med 1 000-kornigt sandpapper: Använd din sprayflaska med vatten (som fungerar som ett smörjmedel) på ytan av dina billyktor och slipa lätt med 1 000-kornigt vått eller vått/torrt sandpapper. Följ konsekventa sliprörelser för en lättare process att återställa billyktorna. Se också till att du fortsätter att smörja ytan med vatten.
 • Våtslipa med 2 000-kornigt sandpapper: Vid det här laget bör dina billyktor vara klarare, och denna sista runda av slipning är för att ge dem det där extra och jämna ut ytan på billyktlinsen. Som vi gjorde i föregående steg, smörj ytan med vatten och använd lätt ett 2 000-kornigt vått/torrt sandpapper för att jämna ut ytan med konsekventa rörelser.

Rengör och polera

Med det grumliga lagret borta, kommer dina billyktor nu att vara klarare och nästan se nya ut igen. Om du vill återfå den där utställningsglansen behöver du rengöra och polera dem. Torka ytan med alkohol och hushållspapper för att ta bort slipresterna, och gnugga sedan in ditt polermedel med en flanellpolerduk med konsekventa rörelser för extra glans.

Applicera UV-tätning

Även om slipning av dina billyktor är ett relativt enkelt och effektivt sätt att återställa billyktorna, är det inte något du vill behöva göra hela tiden. Om du vill ta bort det grumliga utseendet under en längre tid, måste du avsluta detta projekt med en UV-tätning.

Att applicera en UV-tätning förhindrar att billyktorna oxiderar igen. Du kommer att vilja använda minst tre lager för att bevara den fantastiska glansen du uppnådde genom slipning.

Förebyggande av billyktor från oxidation

Även om grumliga billyktor inte är helt undvikbara, finns det steg du kan ta för att hålla billyktorna från att oxidera snabbt:

 • Parkera smart: Den främsta orsaken till att billyktorna blir gula är UV-strålning – att parkera bilen i skuggan när du kan är det enklaste sättet att bromsa oxidationen av billyktorna.
 • Tvätta din bil: Som vi nämnde tidigare kan billyktor ibland bli grumliga på grund av smuts och kemisk beläggning. Genom att tvätta din bil regelbundet med rätt rengöringsmedel kan du förhindra att billyktorna blir grumliga.
 • Slipa dina billyktor regelbundet: Du behöver inte vänta tills dina billyktor är helt gula för att slipa dem. Genom att slipa billyktorna en gång varje par månader kan du hålla dem lika glänsande som de var när du först köpte bilen.

Att återställa billyktorna permanent

Återställning av billyktorna är ett projekt som du kan ta hand om själv en lugn söndagseftermiddag genom att följa tipsen ovan. Kom dock ihåg att några av de gör-det-själv-tekniker som vi nämnde för återställning av billyktor bara är effektiva under en kort tid. Slipning är det bästa alternativet för att återställa billyktorna permanent.

Snabba (tillfälliga) åtgärder för att återställa billyktorna

Slipning är effektivt, men det kräver lite armbågskraft och tar tid. Här är några enkla, tillfälliga lösningar som du kan använda för att rengöra grumliga billyktor när tiden är en bristvara:

 • Tandkräm: Förutom att borsta tänderna har tandkräm 101 andra användningar, inklusive att återställa dina billyktor. Den innehåller lätt slipande ingredienser som bryter ned oxidativa föroreningar på linsytan. Blanda tandkräm med bakpulver och gnugga det jämnt på billyktans yta. Låt det torka och torka sedan av med en mjuk fuktig trasa. Dina billyktor kommer att vara klarare än tidigare, och du kommer att vara redo för de närmaste nattärendena.
 • Använd bakpulver och destillerad vinäger: Precis som tandkräm är bakpulver och vinäger otroligt mångsidiga produkter. Vid rengöring av billyktorna bryter bakpulvret ner föroreningarna, medan vinäger effektivt tar bort smutsen. Blanda lika delar bakpulver och vinäger för att skapa en fräsande pasta. Gnugga pastan på dina billyktor, låt den sitta i några minuter och använd sedan en mjuk trasa för att torka bort den. Du kommer att ha glänsande billyktor på nolltid.
 • Använd Coca Cola: Ja, du läste rätt – din favoritdryck kan också återställa billyktorna. Den innehåller fosforsyra, som är ganska effektiv för att ta bort oxidation på plast. Häll Coca Cola på en trasa och gnugga jämnt på billyktornas yta, skölj sedan med rent vatten och torka.

Kom ihåg att dessa åtgärder endast ger tillfälliga resultat och det är bäst att slipa och förseglar billyktorna för att få långvariga resultat.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *