Motorsporter med Höga Hastigheter

Även om det är många som själva har snabba bilar i vardagen är det troligen ingen som kommer upp i samma snabba nivå som tävlande gör. Det finns flera tävlingar för den motorintresserade, rally, F-1, motocross till och med folkrally. Vad de alla har gemensamt är just farten. 

Gillar du höga hastigheter kan det vara läge att söka dig till en tävling och titta på. I vårt långa land är motorsporter väldigt populära och man finner därför en del att välja på. Internationella rallystarter, folkrally och dragracing är mest vanligt förekommande. 

Vad skiljer dem åt? 

Man kanske undrar vad det är som skiljer sporterna åt, kanske vet man redan precis. Har man redan bra koll på läget kan det vara kul att försöka sig på att förutspå vinnare. Precis som det i fotboll finns betting på Premier League finns det hos bet365 odds på dylika motorsporter. Kanske inte det lokala folkracet, men större rallyn och Formel-1 erbjuder alltid något för lycksökare. 

Källa: Pixabay

Om vi kollar på de populäraste motorsporterna i Sverige skulle vi säga att det är rally, Formel-1 och cross som gäller. Även dragracing-tävlingar har lockat många människor, men banorna är få och utspridda vilket gör dem svårare att hitta. 

Rally

Rally tävlas i vanliga bilar som blivit optimerade för höga hastigheter på en terrängbana. Det innebär kvicka svängar, bra acceleration och även inslag för att kunna hantera olika väder. En kartläsare medföljer under racen för att hjälpa chauffören vara beredd på kommande faror. 

Formel-1

Den troligtvis största motorsporten världen över är Formel-1, tyvärr finns det inte så många framgångsrika svenskar på sista tiden, men sporten är populär ändå. Här tävlar man med superbilar runt en bana. Det som skiljer dessa bilar från rallybilar är formen och prestandan. De har väldigt kraftiga motorer, däck med supergrepp, bromsar för att hantera grymt höga hastigheter och är strömlinjeformade för minsta möjliga vindmotstånd. 

Cross 

Crosstävlingar går runtom i landet för alla åldrar. Det är den billigaste motorsporten att ta del av men även en av de roligaste. Crossarna går fort som bara den genom all möjlig terräng. Dessa tävlingar skulle vi också säga är bland de farligaste för orutinerade, accelerationen är svår att förutspå och skyddet är litet. 

Var hittar jag tävlingar? 

Är man intresserad av att kika på lite höga hastigheter finns det tävlingar runt hela landet, tyvärr ingen Formel-1 tävling då dessa endast hålls på utvalda banor. Men rally är relativt enkelt att hitta, och flera nivåer återfinns. 

Källa: Pixabay

För den som skulle vilja prova på kan ett folkrace vara att rekommendera, där körs gamla bilar till max till mångas glädje. Är man lite mer försiktig rekommenderas någon av alla Go-Kart banor runtom i landet. 

Visst är det så att snabba hastigheter görs bäst på tävling, i trafiken är alla inte med i matchen vilket kan resultera i krockar och skador. Vill man prova på riktigt höga hastigheter kan man söka sig över Atlanten för att prova på Nascar-banor, det kostar lite mer men det är svårt att köra lika fort på ett lagligt vis någon annanstans.