helljus-2021

Olika typer av helljus

Det finns flera variationer på helljus

Ditt fordons halvljus och helljus är till för din och dina medpassagerares säkerhet när ni är ute och kör mörkerkörning eller i skymning. Om ett fel uppstår på din belysning är det en självklar process att skaffa sig nya fungerande halvljus och helljus för att uppehålla säkerheten och tryggheten i din körning. Idag finns det många och åter många alternativ för olika typer av helljus.

Det finns dessutom möjlighet att byta från den traditionella halogenlampan mot exempelvis Xenon eller Led. När det kommer till Xenon, så är nackdelen att den inte har lika lång livslängd som varken halogenlampan eller Led. Xenonlampan tar även en liten stund att tändas upp. Fördelen med xenonljus är dock ett skarpt och klart vitt ljus som lyser upp vägen på ett fantastiskt vis. När det kommer till LED så är fördelen den otroliga livslängden. På grund utav att dioder i LED belysning inte har samma risk att bli överhettade som halogen och xenon och det ger dessa lampor anmärkningsvärt längre förbrukningstid.

helljus-2021

Mer om ljuset Xenon

När Xenonljuset togs fram var målet att skapa ett kraftfullt ljus med kort antändningsfrekvens. Namnet Xenonljus kommer ifrån ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där själva kärnan till ljuset i Xenonljus kommer ifrån. Det är tack vare gasen Xenon som en stor mängd ljus med anmärkningsvärd uppvärmningstid för att lampan ska kunna antändas. Xenonljus är inte drivna av bilbatterier som traditionella halogenstrålkastare. Xenonljusen behöver en elektronisk push i form utav en ballast som krävs för att antända urladdningen som skapar ljuset ur Xenonlampan.

Eftersom Xenonljus är så kraftfullt, så behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända bilister som du möter i motsatt riktning. När det är dags att konvertera dina halogenlampor till Xenon behöver få fram vilken lamptyp ditt fordon har för att bytet ska få ett så bra resultat som möjligt. Utveckligen fortsätter hela tiden, följ techbloggar för att hålla dig uppdaterad.

helljus-2021

LED som alternativ till helljuset

LED lampor är ett alternativ till Xenonlampor och tidigare nämnda Halogenlampor. Med LED får du ett starkare ljus än generella glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin smarta design. En stor fördel med LED är att de har oftast en mycket lång livslängd som skiljer sig stort mot resterade strålkastares livslängd. Det som ligger bakom att ljuset håller är mängden värme som den utsätts för. Hög värme förbrukar LED-lampan snabbare och det är viktigt att montera lampan efter en manual och att lampan är kompatibel med bilen för att förhindra påskyndandet av förbrukningen.

LED lampor är designade för att hålla länge och för att samtidigt leverera ljus som är skarpt och som ger god sikt. Varför den håller så länge är på grund av Dioden i LED lampan som är designad att inte dra lika mycket ström. LED är bevisat att förbruka anmärkningsvärt mindre ström jämfört med sin föregångare glödlampan och har en antändningsfrekvens som är kraftfullare jämfört med glödlampan. Det är verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till bilens bromsljus, där det kan vara en livsavgörande faktor kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

Halogen utmanar om helljuset

Halogen är gasen som antänder lampan och som gett lampan sitt namn. Glödtråden i lampan avger en hög temperatur vid antändning och som gör att det blir ett skarpt ljussken och en längre livslängd jämfört med en glödlampa. Halogenlampan är energisnål och har en mycket lägre strömförbrukning än en gammaldags glödlampa.

Gasen Halogen skapar ett klart, varmt, vitt ljus med en snabb antändningsnivå. Halogenlampan är ett bra alternativ om behovet är att få liknande ljussken som exempelvis Xenonljus. När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att designa glödtråden. Glödtråden är den viktigaste parametern för att få ett jämnt och bra ljusflöde när du använder lamporna. En glödtråd med fel position kommer att resultera i ett försämrat ljusflöde för ditt helljus och sämre sikt när du kör i mörker.

Läs även om laserbelysning i mickgrahamcomputers.

Läs vårt senaste inlägg här.

Similar Posts