Vilken är världens snabbaste sportbil?

Vilken är världens snabbaste sportbil?

Det finns helt klart en fascination kring snabba bilar i allmänhet och sportbilar i synnerhet. Precis som vi människor tävlar i vem som kan springa eller cykla snabbast så vill vi veta vem som kör snabbast och vilken bil som har högst topphastighet.

För närvarande är sportbilen SSC Tuatara klassad som världens snabbaste bil. Bilen är tillverkad av SSC i Nordamerika och har en topphastighet på över 500 km/h. Bilen har en 6,9 liters V8 motor och antalet hästkrafter beräknas till hela 1 350. När man gjort försök att köra så snabbt som det bara är möjligt har man nått en topphastighet på 532 km/h.

Själva rekordet är lite ifrågasatt då det kan vara svårt att mäta så här höga bilhastigheter på ett exakt sätt, men hur som helst är det är en riktigt snabb bil och med stor sannolikhet världens snabbaste sportbil.

Näst snabbast, bland världsrekordförsöken, bland sportbilarna är Koenigsegg Agera RS. Den var 75 km/h långsammare än SSC Tuatara när den testades på samma raksträcka utanför Las Vegas.

sportbil-2021
Provkör snabba sportbilar i Sverige

Bland de sportbilar som går att köra på bana i Sverige finns Ferrari 458 Italia, Lamborghini Huracan & Porsche Boxster S. Dessa bilar klara alla av accelerera från 0 – 100 km/h på ca 3 sekunder.

När man får provköra en sportbil på bana så pågår själva körningen antingen ett visst antal varv, en viss sträcka eller en viss tid. Man köra ofta ca 8 – 30 km eller ungefär 30 minuter. Antalet upplevelser där man får köra riktigt snabba bilar i Sverige är ett flertal, så det är en bra idé att jämföra priset på att köra sportbil innan man bokar.

Eftersom bilarna är riktigt snabba kan man inte ge dem rättvisa på motorvägen, där man behöver hålla sig till hastighetsbegränsningarna, så provkör man superbilarna på en avgränsad bana. Ofta en gammal övergiven flygplan eller annan bana med långa raksträckor.

Vad har då dessa sportbilarna för hastigheter som går att provköra i Sverige?

  • Ferrari 458 Italia har en topphastighet på 325 km/h
  • Lamborghini Huracan har en topphastighet på 320 km/h
  • Porsche Boxster S har en topphastighet på 285 km/h