xenonljus-2021

Xenonljus

Fördelar och nackdelar med Xenonljus som extraljus

Ett av de ledande ljuskällorna på bilmarknaden är Xenon och dess kraftfulla Xenonljus. Xenonlamporna kan brännas mycket vitare än halogenlampor, vilket resulterar i effektivitet och förbättrar både sikt och synlighet. Xenonljus är vanligtvis ljusare än lysdioder och halogener, men de är också betydligt mer ömtåliga, samtidigt som de inte är lika hållbara som lysdioder. Det som blir är att Xenon måste bytas ut mer regelbundet än lysdioder och i vissa fall kan de till och med förbrukas tidigare än exempelvis vanliga lampor.

Med Xenonljus så blir det dock stor skillnad i jämförelse med exempelvis extraljus som är av Halogen. Det är dock viktigt att understryka att Xenonljus kan börja brännas vid lägre eller högre temperaturer och strax innan de är utbrända, så kan de ändra färg. Vanligtvis så brukar tester av LED ljus visa att led teknologin är ett rimligare val för både kortvarig och långvarig användning.

Även om Xenons extraljus är i många fall bättre och tydligare än sina konkurrenter, så är en hög risk att du får byta ut ditt Xenonljus relativt kontinuerligt. Även om du köper billiga xenon extraljus så kan det bli väldigt dyrt i längden. Om du har en stor budget och letar efter ett skarpt, men kortvarigt extraljus, så är Xenon ett fantastiskt alternativ. Om du däremot letar efter ett långvarigare alternativ, så är konkurrenten LED ett bättre alternativ för dig.

xenonljus-2021

Vad erbjuder då LED för fördelar och nackdelar?

Eftersom LED ännu inte är valbart som standard i fordon, så får du som bilägare valmöjligheten att installera det på din bil. Du har möjligheten att antingen göra det själv eller på en verkstad. Det är lysdioder i lampan som utsöndrar ett starkt ljus med låg energi och som avger lägre utsläpp. Ljus och el i bilindustrin har idag blivit en viktig fråga och det har gett extra fokus på användandet av extraljus. LED Extraljus till bilen har en långsam förbrukningstid och själva materialet i LED lampan har en driftlängd på upp till 100 000 timmar, men vissa modeller har högre siffror än så. De avgörande faktorerna för lampans livslängd beror på hur konstruktionen ser ut och hur effektivt den avleder värmebildning.

LED lampor är väldigt känsliga för värmeutveckling och detta kan reducera lampans livslängd med upp till hela 80 procent. Det är skillnad på hur man tillverkade förr och hur man idag sköter tillverkandet av LED lamporna, vilket gör att de idag ofta håller längre än de gjorde för bara ett par år sedan. En LED lysdiod är en så kallad ledare som skapar ljus när ström passerar genom den och fungerar enbart när ström flyter i en riktning. Eftersom det krävs relativt lite ström för att lysa upp en lysdiod, så är energin som går från batteriet mindre än den energi som krävs för att driva exempelvis Xenon extraljus eller lampor med Halogen.

xenonljus-2021

Vilket ljus är då bäst att välja?

Om du väger för och nackdelar med de olika lamporna, så kommer du att se att det finns en viss differens och att de skiljer sig åt. Som det ser ut idag är halogenlamporna fortfarande vanligast ute i trafiken, men det är en tidsfråga innan giganten LED tar över den platsen. LED har många fördelar när det jämförs med sina konkurrenter och inte minst Xenonljuset. LED blir billigare och billigare för varje år, vilket gör att många väljer att konvertera sina extraljus till LED.

Tekniken som lampan består av är ett antal ljusemitterande dioder som överför elektricitet från bilen till ljus med betydligt högre effektivitet än Xenon och halogenlampor. Ström flyter från katod till anod som överförs genom ett ett material som inte är fullständigt ledande. Med samma ledare formas fotoner, som sedan lyser upp vägen framför bilen. Det är värmen i ledljus som kan avgöra att livslängden på LED extraljusen blir längre eller lägre, eftersom lysdioderna är känsliga för värme.

Vill du läsa mer, så rekommenderar vi vårt senaste inlägg här.

Similar Posts