Det kör F1-förarna till vardags

Formel 1 är en av de absolut häftigaste motorsporterna alla kategorierna. Snabba bilar, snabba banor och mycket dramatik. F1 innehåller helt enkelt allt. Att Formel 1-stjärnorna kör bilar i toppklass vet vi förstås redan, men vad kör egentligen de i dagsläget två främsta F1-förarna Lewis Hamilton och Max Verstappen till vardags? Det ska vi ta reda på nu. 

Har stor bilsamling

Den obestridlige Formel 1-kungen de senaste är utan tvekan Lewis Hamilton, som vunnit sex av de sju senaste världsmästartitlarna. Detta har också gjort att britten kunnat kosta på sig att ha en hyfsat stor bilsamling, totalt 15 stycken, som finns i hans hem i Monaco och i ett garage i Los Angeles. I samlingen finns bland annat en Shelby 427 Cobra av 1966 års modell, som är i så pass fint skick att Lewis Hamilton inte vill köra den. Samtidigt beräknas bilen vara värd ganska stora summor. En annan dyrgrip i Hamiltons garage är en Ferrari LaFerrari från 2017, som kan vara värd upp emot 90 miljoner kronor.

Men, den kanske mest intressanta bilen i Hamiltons samling är Mercedes-AMG One, som nyligen släpptes på marknaden, dock endast i begränsad upplaga. Bilen är den första i världen med teknik hämtad direkt från Formel 1. Mercedes AMG-One har fem motorer, varav fyra elektriska, 1 000 hästkrafter och en toppfart på drygt 350 kilometer i timmen. Själv säger Hamilton att det bästa med bilen är att det nu är möjligt att få samma teknik och känsla på gator och vägar som man får när man kör Formel 1.

Mercedes-AMG Project One” by Alexander Migl (CC BY-SA 4.0)

Är lite av en Aston Martin-fantast

Lewis Hamiltons främste konkurrent i Formel 1-cikusen är Max Verstappen. Britten och holländaren har varit helt överlägsna i årets F1-VM och tillsammans har de bägge vunnit samtliga race utom två. Kampen om F1-titeln lär bli mycket jämn, vilket även bekräftas av spelbolagen. Tittar man på betting på William Hill ligger oddset för att Lewis Hamilton ska bli världsmästare på 1.75 medan samma siffra för Max Verstappen är 2.00.

Länge ledde Verstappen förarmästerskapet, men holländaren kraschade i Ungerns GP, vilket innebar att han inte slutade bättre än nia. Detta gjorde att Hamilton med sin andraplacering kunde ta sig förbi i sammandraget och upp i ledning med åtta poäng. 

Så, vad hittar vi då i Verstappens garage? Ja, man kan väl säga att han precis som James Bond gillar Aston Martin. Genom åren har han ägt en Aston Martin DB11, en Aston Martin Vantage, en Aston Martin DBS Superleggera och en Aston Martin Valkyrie. Som så många andra F1-förare har han förstås även ett par Ferrari i garaget. 

Bland annat en Ferrari Monza SP2, som även Zlatan Ibrahimovic har i sin ägo. Att Verstappen valt just den här modellen är knappast förvånande med tanke på att den har en 6,5 liters V12-motor med hela 850 hästkrafter, vilket ger en toppfart på 290 kilometer i timmen. Samtidigt gör den också 0-100 kilometer i timmen på 2,9 sekunder. 

Övriga bilar i Verstappens samling inkluderar Ferrari 488 Pista, en Renault R.S.01, en Porsche 911 GT3 RS samt en Mercedes Benz C63 S AMG.

Ferrari Monza SP2” by Vauxford (CC BY-SA 4.0)

Tydligen så har många av de stora Formel-1 stjärnorna lika bra koll på deras bilar utanför banan som de har på deras bilar som de tävlar med.