Populära motorsporter i Sverige
Populära motorsporter i Sverige
Motorsport har alltid varit stort i Sverige. Det finns ett övergripande intresse för att titta på snabba bilar och knivig bankörning. Ett flertal svenska förare har gått till historien, och det inom olika typer av motorsporter.
Formel 1
Formel 1 är världens största motorsport och den mest uppmärksammade i Sverige. Ronnie Peterson, som kallades för ”Super-Swede”, är den mest framgångsrika svenska föraren. Hans bästa placering blev en andra plats i förarmästerskapet, 1971.
Första gången formel 1 kördes var 1950. Idag består det av tio stall med två förare. 2021 körs det 23 deltävlingar. Dessa kallas för Grand Prix. I Formel 1 körs både ett förarmästerskap och ett konstruktörsmästerskap. Lewis Hamilton, som kör i Mercedes, är den nuvarande världsmästaren. Enligt bet365 nyheter för sportspel på nätet är han förhandsfavorit att vinna i år igen. Oddset för det är 1.33.
Källa: Unsplash
Formel 1 står inför flera förändringar. Ägarna har som mål att sporten ska vara helt utsläppsfri till 2030 och de arbetar med att ta fram ett nytt drivmedel och nya motorer. Från och med 2022 kommer det att köras fler GP-lopp och det kommer att komma nya regler som ska göra bilarna jämnare och öka konkurrensen mellan förarna.
Rally
Rally har en större plats inom svensk motorsport än vad kanske formel 1 har. Det beror både på att fler svenska förare har varit framgångsrika i de olika klasserna och för att det körs rallytävlingar i Sverige.
Rallysporten är indelad i olika grupper och klasser. WRC-klassen är den främsta. Därefter kommer R5-klassen. Dessa tävlar i mästerskapen WRC, WRC2 och WRC3. WRC-mästerskapet kallas även för rally-VM och det har körts varje år sedan 1973. Under en säsong körs det 14 deltävlingar, varav en återkommande tävling är Rally-Sweden. Tävlingen kallades tidigare för Midnattssolsrallyt och körs alltid i Värmland i februari.
Källa: Unsplash
Den mest framgångsrika WRC-föraren genom tiderna är fransmannen, Sébastien Loeb. Han dominerade förarmästerskapet mellan 2004 och 2012. En annan fransman, som också heter Sébastien, jagar nu hans rekord. Sébastien Ogier vann VM-titeln sex gånger mellan 2013-2018. 2020 tog han sin sjunde titel, uppger SVT, och han är nu två titlar efter Loeb. Två svenskar har vunnit mästerskapet varsin gång: Stig Blomqvist 1984 och Björn Waldegård 1979.
Speedway
Det går inte att prata om motorsport i Sverige utan att nämna speedway. Med kända förare som Tony Rickardsson och Antonio Lindbäck har landet utmärkt sig både nationellt och internationellt. Sverige har hittills tagit 14 VM-titlar och delar förstaplatsen med grannlandet Danmark. Svenska Elitserien, som är den högsta speedwayligan, anses vara en av de främsta i världen. Totalt deltar nio lag och de består både av svenska och internationella förare. 2020 vann Masarna sin andra titel, skriver Sportbladet. Första gången de vann var 2020.
Källa: Unsplash
I Europa körs speedway på specialbyggda motorcyklar på ovala grusbanor. Motorcyklarna har inga växellådor eller bromsar och förarna släpar med vänster fot för att styra i svängarna. Loppen körs så att förarna alltid svänger till vänster.
Svenska motorsportfans verkar inte tycka att det spelar någon roll om fordonen har två eller fyra hjul. Huvudsaken är att det ska få fort. De tre motorsporterna går en spännande framtid till mötes, då flera av dem håller på att ställa om och anpassa sig efter alltifrån nya drivmedel till klimatmål.