kontrollera-ditt-billjus-2021

Kontrollera ditt billjus

Det är viktigt att då och då se över statusen på sitt billjus

Nu för tiden finns det gott om alternativ till olika billjus för bilar. Det finns varierade märken, designer och typer av lampor som passar de flestas behov i trafiken. Om det skulle vara så att du skulle endast byta från en gammal halogen till en nyare halogen, så skulle detta bytet göra skillnad på ca 30% starkare ljus. På dagens marknad, så har du möjlighet att byta från den traditionella halogenlampan mot exempelvis Xenon eller LED. Som med alla andra produkter, så har dessa billjus självklart både för och nackdelar.

Med exempelvis Xenon, så är nackdelen att den inte förbrukas lika långsamt som varken halogenlampan eller LED. Xenonlampan tar även en liten stund att antändas. Däremot är fördelen med en Xenonlampa är dock ett brett och vitt ljus som tänder upp vägen på ett fantastiskt vis. När det kommer till LED så är fördelen den otroliga livslängden. Eftersom dioder i LED lampans belysning inte blir lika varma som motsvarande Halogen och xenon och det ger dessa lampor anmärkningsvärt längre förbrukningstid. En klar fördel om man fokuserar på varaktighet och livslängd.

Faktorer som gör att lampan håller är mängden värme som den utsätts för. Hög värme förbrukar LED-lampan snabbare och det är viktigt att montera fast allting rätt och att lamptypen stämmer överens med din bil för att motverka att lampan brinner ut. Designen för LED är menad att hålla länge och för att samtidigt leverera bästa ljuset som är möjligt. Kärnan till den långa livslängden är Dioden i LED lampan som är designad att inte dra lika mycket ström.

kontrollera-ditt-billjus-2021

Vilket billjus ska jag välja till min bil?

Om vi fortsätter med de olika varianterna på lampor, så kan vi gå in lite närmare på Halogen. Halogen har en ljuskälla som ger ett klart, varmt, vitt ljus med sin snabba antändning. Halogen är i framkant om behovet är att få liknande färgeffekt av ett Xenonljus. När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att få själva glödtråden i lampan i rätt position. Positioneringen är den viktigaste faktorn för att få ett jämnt och bra ljusflöde på vägen. Med rätt positionering så slipper det resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av väg och medtrafikanter.

Hur är det då med Xenons billjus som nämns som konkurrent till både den traditionella Halogenlampan och den relativt nya nykomlingen LED? När det kommer till Xenonlampor, så är de inte drivna av bilbatterier som det traditionellt sett brukar vara. Xenonljusen behöver en elektronisk drift i form utav en ballast som krävs för att antända urladdningen som sker i lampan för att skapa ljus.

Eftersom Xenonljus är så kraftfullt, så behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända bilister som du möter i motsatt riktning. När det är dags att konvertera dina halogenlampor till Xenonlampor behöver du se över vilken lamptyp ditt fordon har för att du ska få ut det bästa ljuset från din konvertering.

kontrollera-ditt-billjus-2021

Ta kontakt med en återförsäljare

Som vi nämnt tidigare så har alla de olika sorterna av billjus både för och nackdelar. Det är av högsta rekommendation att konsultera med en återförsäljare eller bilverkstad innan du köper ditt nya billjus.

Det finns en stor risk att du köper ett par av lampor som inte är i fas med din bilkörning eller den körupplevelsen som du är ute efter. Ta hjälp av proffs som kan Xenon, Halogen, LED och all typ av belysning som är till för bilar och fordon.

Vill du läsa mer om bilar och Xenonljus, då rekommenderar vi att du läser vårt senaste inlägg som du hittar här.

Similar Posts