stalla-av-bil-2021

Ställa av bil

Dags att ställa av bilen?

Det är ett nytt år och du kanske går i tankarna kring om du ska ställa av bilen eller om du ska fortsätta att betala för den. Om det är så att du inte använder ett fordon, så är det ur ett ekonomiskt perspektiv dåligt att fortsätta betala skatt för något som du inte använder.

Om du har en bil som du inte använder och som du vill slippa betala skatt och försäkring för, så gör du bäst i att ställa av bilen. Vad som menas med att ställa av bil är att du parkerar din bil, motorcykel eller vilket typ av fordon som du har i exempelvis ditt garage och kör inte fordonet mer under en ospecifik tid.

När du har ställt av din bil eller fordon, så slipper du att betala för att använda bilen och då menar det inte bara bränsleförbrukning för att bruka bilen utan även vad det kostar att få använda bilen lagligt i form av trafikförsäkringar, fordonsskatt och övriga kostnader.

Vill du läsa mer om ersättning och om du är berättigad att få hjälp med att betala skatt och försäkring, rekommenderar vi att du läser mer här.

stalla-av-bil-2021

Är det komplicerat att ställa av bil?

Om du ska ställa av din bil, så är det mycket enklare än du troligen tror. Det är vanligt att personer tycker att det verkar vara en svår process att ställa av sin bil, men det är en enkel process som flera tusentals gör årligen. När du ska ställa av bilen så har du flera olika alternativ att använda dig utav.

När du ska ställa av bilen, så är det via Transportstyrelsen som du gör själva anmälan och det är den myndigheten som har hand om av och påställning av bilar och fordon. Du kan ställa av bilen via deras e-tjänster ”Ställ av / Ställ på fordon” eller via deras app som har samma tjänster och om du inte väljer någon av de alternativen, så har du ett tredje sätt och det är att du ställer av ditt fordon skriftligen på ditt registreringsbevis.

Vill du läsa mer om hur du kan få tips och trix kring bilar, bör du göra ett besök hos tmpbil.se.

stalla-av-bil-2021

Får jag köra ett avställt fordon?

När det kommer till att köra eller inte köra ett avställt fordon, så är det inte lagligt att köra ett fordon som är avställt. För att kunna köra din bil igen lagligt, så behöver du ställa på bilen igen som det kallas. Det innebär att du gör det motsatta till att ställa av bilen och du aktiverar ditt fordon igen och kommer att få börja betala skatt och försäkringar på den som du gjort tidigare.

Den enda gången som du lagligt sett får köra din avställda bil är när du ska köra den för att få den besiktigad. Till besiktningen och från besiktningen är lagligt att köra den avställda bilen, men inte på något annat sätt. När du ska köra till och från besiktningen, så är du rekommenderad att välja den vägen från punkt a till b som är kortast eftersom bilen är avställd.

Om du ska köra till besiktningen, så är det enda kravet för att du ska få möjlighet till det är att fordonet behöver vara trafikförsäkrat. Om du vill förflytta bilen genom att bogsera den, så är inte heller det tillåtet eftersom det är olagligt att bogsera ett fordon som är avställt. Skulle det vara så att fordonet har skulder i form av skatteskulder, måste de tas om hand innan fordon avställs eftersom det först kan ställas av när fordonet inte har några skatteskulder kvar.

Vill du läsa mer om bilar i vårt senaste inlägg, så hittar du det här.

Behöver du hjälp med ekonomin och få se över om du bör ställa av bilen eller inte? Gör ett besök hos 8511 Redovisning.

Similar Posts