bilbelysning-2020

Bilbelysning

Var noga när du väljer din bilbelysning

Bland det viktigaste som finns på din bil är din bilbelysning. Ditt fordons halvljus och helljus skapar förutsättningen för din och dina medpassagerares säkerhet när ni är ute och åker i mörkret. När fel uppstår på bilbelysningen, så är det en självklar process att införskaffa nya fungerande lampor. På dagens marknad finns det många och åter många alternativ till en uppgradering. Även om du skulle endast byta från en gammal halogen till en nyare halogen, så skulle detta innebära ca 30 procent starkare ljus.

Om du vill så kan du byta från den traditionella halogenlampan till Xenon eller Led. De har dock både fördelar och nackdelar. Med exempelvis Xenon, så är nackdelen att den inte har lika lång livslängd som varken halogenlampan eller Led. Xenonlampan behöver en liten stund att antändas. Den stora fördelen med Xenon är dock ett brett och vitt, tydligt ljus som tänder upp vägen på ett exceptionellt sätt. Om vi går vidare till LED så är fördelen den otroliga livslängden. Eftersom dioder i LED belysning inte har samma risk att bli överhettade som halogen och xenon och det ger dessa lampor förvånansvärt längre livslängd. Vad finns det för sorts bilbelysning?

Läs mer om hur viktigt det är med rätt bilbelysning här.

bilbelysning-2020

Bilbelysning – Xenon

Xenonljus är framtaget för att skapa ett kraftfullt ljus med kort antändningsfrekvens. Namnet Xenonljus kommer ifrån ädelgasen Xenon som fyller urladdningsröret där källan till ljusskenet i Xenonljus kommer ifrån. Det är tack vare gasen Xenon som en stor mängd ljus med minimal uppvärmningstid för att lampan ska kunna antändas. Något som talar för Xenon är att de är faktiskt inte drivna av bilbatterier som det traditionellt sett brukar vara. Xenonlampor måste ha en elektronisk drift i form utav en ballast som reglerar strömförsörjningen och tändare för att antända urladdningen som skapar ljuset ur Xenonlampan.

Då det är så att lampan har så kraftig ljusstyrka, behöver halvljuset vara höjdjusterat för att inte blända bilister som du möter i motsatt riktning. När det är dags att konvertera dina halogenlampor till Xenonljus behöver du se över vilken lamptyp ditt fordon har för att konverteringen skall ge bästa effekt och resultat.

Mer information om Xenon hittar du här.

bilbelysning-2020

Bilbelysning – LED

LED står för ”Light Emitting Diod” och är ett alternativ till Xenon och Halogen. LED är skapade för att ge ett starkare ljus än generella glödlampor och är konstruerade att enkelt bytas med sin fördelaktiga sockeldesign. En stor fördel med LED är att de har oftast en mycket lång livslängd som skiljer sig stort mot andra lampors förbrukningstid. Vad som är avgörande för hur länge ljuset håller är mängden värme som den utsätts för. Med värme så dör LED lampan snabbare och det är viktigt att lampan är monterad rätt och att lampan är kompatibel med din bil för att motverka att lampan brinner ut.

Designen för LED är menad att hålla länge och för att samtidigt leverera bästa ljuset som är möjligt. Varför den håller så länge är på grund av Dioden i LED lampan som är designad att inte dra lika mycket ström. LED är bevisat att förbruka anmärkningsvärt mindre ström jämfört med sin föregångare glödlampan och har en märkbart snabbare antändningsfrekvens än glödlampan. Den funktionen utmärker sig verkligen till sin fördel om du använder LED lampor till bilens bromsljus, där det kan vara en livsavgörande faktor kring hur snabbt ditt bromsljus antänds.

Bilbelysning – Halogen

Halogen är gasen som antänder lampan och som gett lampan sitt namn. Inuti halogenlampan finns en glödtråd som har en hög temperatur vid antändning och som skapar ett mycket starkare, klarare ljus och en längre hållbarhet jämfört med en glödlampa. Halogen har väldigt låga energivärden och har en mycket lägre strömförbrukning än en traditionell glödlampa.

Halogenlampan har en tydlig ljuskälla som producerar ett klart, varmt, vitt ljus med sin snabba antändning. Tipset är Halogenlampor om behovet är att få liknande samma färger på sina ljus som Xenonljus. När det kommer till ljus från en halogenlampa, så har tyngden lagts på att få själva glödtråden i lampan i rätt position. Positioneringen av glödtråden som är i lampan är den mest vitala faktorn för att få ett jämnt och bra ljusflöde över hela området som ska lysas upp. Om glödtråden i halogenlampan är vinklad fel, så kommer det att resultera i ett försämrat ljusflöde och sämre sikt av vägförhållandena.

Vill du veta mer om hur du väljer rätt bil? Läs inlägget här

Vill du läsa mer om bilbelysning, kolla här.

Similar Posts