stalla-pa-bil-2021

Ställa på bil

Vad du bör tänka på när du ska ställa på bilen

Har du haft en bil som du ställt av sedan ett tag tillbaka eller kanske haft en bil stående som du tyckte var onödig att betala för eftersom du inte använde den? I vilket fall som helst så är det väldigt vanligt att ställa på bilen och det är något som händer månadsvis i Sverige.

Om du ska köra ett fordon i Sverige, så måste fordonet även om det är exempelvis en bil eller en motorcykel, vara påställt och anmält på ställt till Transportstyrelsen. För att du ska få köra ditt fordon ute på vägarna så måste du ställa på det, annars väntar det dyra böter och körförbud som grädden på moset.

Vill du läsa mer om bilar och hur du kan ta hand om din bil på bäst sätt nu när den ska ställas på? Då rekommenderar vi ett besök som handlar om bilvård här.

stalla-pa-bil-2021

Vad behöver jag göra för att kunna ställa på bilen?

Det finns en del saker som du behöver veta om och som du behöver göra innan du kan ta ut din bil eller fordon på vägarna igen. För att kunna få köra ditt fordon igen och ställa på bilen, så behöver det finnas en trafikförsäkring på bilen som är betald och aktiv. Skulle det vara så att du har haft en försäkring på fordonet eller bilen sedan tidigare, så kommer ditt försäkringsbolag som du använde då att meddelas av Transportstyrelsen och din försäkring kommer att bli aktiv igen när du ska ställa på bilen.

Det finns ett par olika sätt som du kan göra när du ska ställa på bilen och som alla rör Transportstyrelsen, eftersom det är den myndighet som har hand om fordon och de flesta frågor som rör det området. När du ska ställa på bilen, så är det i princip samma tillvägagångssätt som när du ska ställa av bilen. Det finns tre olika sätt att ställa på bilen igen och det första alternativet är att du använder dig av Transportstyrelsens e-tjänst ”Ställ av / på fordon”.

Ett annat sätt är att du använder dig av deras app ”Mina fordon” och sköter allting från mobilen. Om du inte vill använda dig av det digitala, så kan du ställa på bilen genom att göra det skriftligen på ditt registreringsbevis. Tidigare så togs det alltid ut en avgift när du ställde på en bil eller fordon, men sedan januari 2015 har Transportstyrelsen slopat den avgiften.

Vill du fixa till din bil med nya tillbehör nu när den ska tillbaka ut på vägarna? Då rekommenderar vi att du kollar in det senaste här.

stalla-pa-bil-2021

Vad ska jag tänka på när jag har ställt på bilen?

När du är klar med din anmälan kring att ställa på bilen, så måste du betala in din fordonsskatt innan du kan få börja använda bilen. Skulle det vara så att du har betalat in fordonsskatten, men ändå inte är berättigad att få köra bilen så finns det en del saker som du behöver få åtgärdat.

Skälen till att förbjuda användandet av bilen eller fordonet är om det skulle vara så att bilen har ett tidigare körförbud, om det finns skatt på den som är obetald eller om den inte har gått igenom en godkänd besiktning. Beroende på vad det är som gör att du inte får använda ditt påställda fordon, så får du information kring vad det gäller och hur du kan åtgärda det via Transportstyrelsen.

Läs mer om bilar och allt därtill i vårt senaste inlägg ”Vi köper din bil”.

Vill du få hjälp med fordonsskatten eller har frågor kring din ekonomi berörande att ställa på bilen? Ta kontakt med 8511 Redovisning.

Similar Posts